Zachraň zástěru, potěš plášť! Za zdravotníky do FN Olomouc míří DOBRO(TY) od olomouckých kaváren, přispěli na ně dárci

4. 11. 2020

Zdroj: Olomoucká drbna (ČTK), foto: Vojtěch Duda

Muffiny, sladké rohlíčky, dortíky či brownies mohou dodat potřebnou energii zdravotníkům ve Fakultní nemocnici v Olomouci zájemci, kteří se zapojí do dárcovské výzvy s názvem DOBRO(TY). Projekt, který začíná tento týden, podpoří zároveň i olomoucké kavárny a gastropodniky, které musejí být kvůli omezením proti šíření nemoci covid-19 uzavřeny. Právě ony za vybrané peníze pochutiny pro zdravotníky připraví, řekla dnes spoluorganizátorka projektu Tereza Poláčková Dobrovolnického centra Univerzity Palackého. 

Projekt se zrodil na základě sdělení na twitteru, kdy se lékaři z covidových oddělení zmínili o tom, že na rozdíl od jara podporu od veřejnosti již tolik necítí. "Dohodli jsme se proto na univerzitě, že bychom tam mohli posílat svačiny a dobroty. Součástí projektu tak bude nejen podpora zdravotníků ale i kaváren, které musejí být nyní uzavřeny a jsou v náročné situaci," uvedla Poláčková.

Dárcovskou platformu spustilo dobrovolnické centrum ve spolupráci se Skautským institutem v těchto dnech. O první přípravu svačinek se dnes postarali kavárníci z Coffee Library. Zdravotníky chtějí organizátoři zásobovat vždy ve středu a v pátek, s přípravou by jim vždy měly pomoci dvě kavárny. "Ve várce by mělo být 70 balíčků, za jednu objednávku dostane kavárna maximálně 7000 korun. Balíčky budeme poté rozvážet, budeme se snažit pokrýt co nejvíce oddělení," doplnila Poláčková s tím, že část zřejmě zamíří i do Vojenské nemocnice.

Projekt vyvolal v Olomouci velký ohlas. Do dárcovské platformy na stránce www.darujme.cz/projekt/1203778 se zapojilo již 170 lidí, kteří dosud přispěli na konto přes 42 tisíc korun. "Moc nás to překvapilo. Původně jsme si říkali, zda hranice 7000 korun na týden není nadsazená, ale vybralo se to za dvě hodiny. Chceme to využít a udělat těch zavážek co nejvíce," doplnila Poláčková.

Do projektu organizátoři zapojili především oblíbené studentské kavárny, kterých se současná situace dotkla nejvíce. Kromě Coffee Library se do přípravy pochutin zapojí kavárna Na cucky či kavárna z kina Metropol, svačinky bude chystat také Naše Café. "Jsme vděčni za každou akci či každého zákazníka. A těší nás zároveň, že můžeme zprostředkovaně pomoci i my. Na jaře jsme sami pekli na různá oddělení do nemocnic. Myslím, že slogan Zachraň zástěru, potěš plášť, je velmi výstižný," řekla dnes Barbora Navrátilová z Coffee Library. Podporu zdravotníkům v podobě svačin chtějí nadšenci udržet po dobu krizové situace a také po dobu zájmu dárců.