Odběry vzorků pro PCR testy usnadní ve FN Olomouc samoodběrné kloktací sady

11. 8. 2021

Nepříjemné proceduře odběru vzorků stěrovou tyčinkou se budou moci od úterý 17. srpna vyhnout zájemci, kteří na vyšetření na přítomnost COVID-19 zamíří do Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě totiž do běžné praxe zavádí odběr vzorků prostřednictvím sady GARGTEST, která je založená na principu kloktání dutiny ústní a hltanu.

„Části klientů je značně nepříjemný samotný průběh odběru vzorků, tedy invazivní využití stěrové tyčinky v nosohltanu. Některé dokonce tento typ odběrů přímo odrazuje. Jsme proto rádi, že můžeme nabídnout alternativní způsob,“ uvádí náměstkyně ředitele FN Olomouc Ing. Bc. Andrea Drobiličová, která má činnost odběrového místa v kompetenci. Příprava prostor určených k odběrům trvala necelý týden. „Vedle stávajícího odběrového místa jsme nechali přistavit dvě unimo buňky, které byly napojeny na inženýrské sítě, aby bylo možné zajistit komfort a bezpečí při této technice odběru,“ dodává Andrea Drobiličová.

Rezervovat odběr kloktací sadou si lze v rezervačním kalendáři FN Olomouc ZDE. Osoby, které jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice, mají stejně jako v případě odběru výtěrem z nosohltanu nárok na dva testy měsíčně zdarma. Odběrové místo se nachází v areálu Fakultní nemocnice Olomouc - v budově F (GOOGLE MAPA).