Fakultní nemocnice Olomouc reaguje na stoupající zájem samoplátců a přidává druhé odběrové místo na vyšetření COVID-19

13. 8. 2020

S ohledem na zvyšující se počet zájemců z řad samoplátců o vyšetření na onemocnění COVID-19 zdvojnásobuje Fakultní nemocnice Olomouc kapacitu svého odběrového místa. Od pátku 14. srpna tak budou v budově F k dispozici odběrová místa hned dvě. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě tak reaguje na aktuální situaci v souvislosti s opatřeními pro cestování do Řecka a dalších zemí. Už o den dříve dojde k prodloužení provozní doby odběrového místa. S ohledem na rostoucí náklady související s vydáváním certifikátů pro samoplátce musí i FN Olomouc přistoupit k zavedení administrativního poplatku ve výši 250 korun.

V současné době funguje ve Fakultní nemocnici Olomouc jedno odběrové místo pro odběr vzorků na zjištění přítomnosti nákazy COVID-19. Od pátku 14. srpna budou na stejném místě v budově F (boční vchod) fungovat místa dvě, čímž nemocnice reflektuje skokový nárůst zájemců o vyšetření. „Reagujeme tak na enormní počet lidí požadujících vyšetření zejména z důvodu jejich cest do Řecka. V tuto chvíli jsme jediné zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji, které zajišťuje vyšetření na COVID-19 pro samoplátce. Zájem je opravdu velký, od pátku budeme schopni naši vyšetřovací kapacitu zhruba zdvojnásobit,“ vysvětluje náměstkyně nelékařských oborů FN Olomouc Ing. Bc. Andrea Drobiličová.

Už od čtvrtku 13. srpna přitom začne pro odběrové místo v olomoucké fakultní nemocnici platit delší provozní doba: ve všední dny od 7.30 do 15 hodin (polední přestávka 12.00 – 12.30) a pro samoplátce také o sobotách mezi 8. a 12. hodinou. Pro indikované pacienty (odeslané s podezřením na onemocnění COVID-19 například praktickým lékařem či Krajskou hygienickou stanicí) je ve všední dny vyhrazena doba od 7.30 do 11 hodin, od 11 hodin pak mohou přicházet samoplátci. „Protože vnímáme, že zájem právě z jejich strany je opravdu obrovský, budeme mít odběrové místo otevřené tuto sobotu 15. srpna mimořádně až do 15 hodin. Vzhledem ke změně postoje Řecka, tedy kvůli zrušení povinnosti předložit potvrzení o negativním testu na COVID-19, a malému zájmu samoplátců je však pravděpodobné, že provozní doba bude v sobotu 15. 8. zkrácena. Zároveň se pokusíme uspokojit i ty, na něž se už nedostane v našem rezervačním systému. Takoví lidé mohou volat na telefonní číslo 739 598 026 a my se s nimi budeme snažit nalézt řešení,“ slibuje Andrea Drobiličová.

Nutnost vystavení certifikátu a další náklady spojené s mimořádnou situací zároveň nutí FN Olomouc zavést od pátečního rána administrativní poplatek, který bude samoplátcům účtován společně se standardní cenou za vyšetření. Ta činí 1756 korun, administrativní poplatek je stanoven na 250 Kč. Od pátku 14. května tak samoplátci uhradí celkem 2006 korun. Pro vyšetření samoplátců je nadále nezbytné vždy využít rezervačního systému ZDE a nahlásit se předem na volný termín. Cestující do Řecka si pak s sebou nově vedle platební karty k uhrazení ceny vyšetření musejí vzít i platný doklad, s nímž budou do Řecka cestovat. Jeho číslo je totiž povinnou součástí lékařského potvrzení, které je řeckou stranou požadováno.

Veškeré informace o testování COVID-19 ve FN Olomouc najdete na webu covid.fnol.cz.